Polnilne postaje

Zasebne polnilnice

Poleg javnih polnilnic lahko postavite tudi polnilnico na CNG za zaseben namen. Te so primerne za podjetja, ki imajo več vozil na CNG. Polnilnico lahko postavite kar na svojem parkirišču.

Poznamo dve vrsti zasebnih polnilnic: postaje za počasno polnjenje (angl. slow filling stations – SFS) in postaje za hitro polnjenje (angl. fast filling stations – FFS). Za podjetja so najbolj primerne postaje za hitro polnjenje, kakršne so tudi vse javne polnilnice. Postaja za hitro polnjenje (FFS) uporablja kompresor, ki stiska zemeljski plin v hranilnike – tlačne posode, ki so vedno polne in na voljo za hitro polnjenje vozil.

Obstajajo pa tudi polnilnice za gospodinjstva, ki jih potencialni uporabniki lahko naročijo iz tujine.

Izkušnje z zasebno polnilnico na CNG

Naše osnovne dejavnosti so med drugim močno povezane tudi z zemeljskim plinom, zato smo se leta 2010 odločili postaviti zasebno polnilnico na CNG. Polnilnico smo postavili v približno enem tednu, dodatna dva dneva pa smo porabili ob poznejši dograditvi za hitro polnjenje. Glavne prednosti zasebne polnilnice so avtonomnost, bližina polnilnega mesta in hitro polnjenje, ki omogoča polnjenje vseh službenih vozil na CNG, tako bencinski rezervoar povprečno napolnimo le enkrat letno. Vozila na CNG so nam prinesla nižje stroške goriva, z njimi pa prispevamo tudi svoj delež k izboljšanju kakovosti zraka na območju mestne občine Kranj. Glede na skoraj desetletne dobre lastne izkušnje s CNG si prizadevamo možnost polnjenja vozil na CNG ponuditi tudi drugim občanom s postavitvijo javnih polnilnic v Kranju in okolici.

Luka Šink, vodja PE Energetika, Domplan d. d.

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.