Novi sodobni avtobusi v floti Ljubljanskega potniškega prometa

Ljubljanski potniški promet (LPP) še naprej posodablja svojo floto vozil. Najnovejša pridobitev je 10 novih avtobusov MAN Lions City Hybrid. Gre za tako imenovane »mehke« hibride. Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva, kar pomeni nižje izpuste CO2 in ostalih onesnažil, hkrati pa avtobusi omogočajo prehod na 100% obnovljive vire energije.

Mestni avtobusi MAN Lions City Hybrid imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja metan, poleg tega pa še elektromotor. Gre za tako imenovane »mehke« hibride, pri katerih začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije, ki se shrani v kondenzatorjih na strehi vozila. Ko avtobus spelje s postajališča, shranjena električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Avtobusi so prvič opremljeni tudi s sistemom start-stop, ki na postajališčih in pred semaforjem avtomatsko izklopi delovanje plinskega motorja, avtobus pa je zato tih in v mirovanju ne sprošča nobenih onesnažil. Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva, kar pomeni nižje izpuste CO2 in ostalih onesnažil, ki nastajajo pri zgorevanju. Opremljeni so z najsodobnejšimi sistemi, ki se vgrajujejo v tovrstne avtobuse, med drugim tudi z asistenčnim sistemom za avtomatsko opozarjanje na pešce in kolesarje pri zavijanju desno.

TEHNIČNE ZNAČILNOSTI mestnih nizkopodnih, zgibnih avtobusov MAN Lions City Hybrid LPP

Znamka / Tip vozila: MAN Lions City Hybrid

Vrste vozila

zgibni mestni avtobus, nizkopodni
Pogonsko gorivo metan
Emisijski razred EURO VI
Shranjevanje goriva  visokotlačnem rezervoarju pri pritisku 200 bar (Metan)
Volumen rezervoarja 1.690 litrov, kar zadošča za shranjevanje približno 220 kg metana pri tlaku 200 barov
Število vrat 4, notranje odpiranje
Dolžina avtobusa 18.060 mm
Širina 2.550 mm
Višina 3.340 mm
Motor 6 valjni vrstni motor
Prostornina motorja 9.514 cm3
Moč motorja 235 kW (320 KM) pri 1.900 vrt/min
Navor motorja 1.400 Nm od 900 – 1.500 vrt/min
Menjalnik avtomatski, VOITH D 864.6 z integriranim retarderjem in opremljen s programom Sensotop za prilagajanje konfiguraciji terena
Doseg avtobusa poln rezervoar plina pod pritiskom 200 bar zadošča za do 400 km mestne vožnje
Število potniških mest 159
Število sedežev 39
Število stojišč 120

Vir: LPP

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.