Mestna občina Celje z novo polnilnico na CNG

V Mestni občini Celje (MOC) so včeraj odprli polnilnico na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki spada pod del ukrepov za zmanjševanje onesnaženosti zraka z delci PM10 in drugimi izpusti. Polnilnica predstavlja tudi pomemben del v infrastrukturi, saj je MOC hkrati vzpostavila javni potniški promet, v katerem vseh 10 avtobusov vozi na CNG.

MOC je v okviru Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Celje kot pomembno področje prepoznala trajnostne rešitve povezane z okolju prijazno mobilnostjo. Tako so v skladu z odlokom načrtovali infrastrukturo, ki je zajemala izgradnjo prve CNG polnilnice v Celju. Kapaciteta polnilne postaje je 300 – 530 m3/h zemeljskega plina, postaja ima 1 točilni otok z možnostjo nadgradnje in 2 polnilni mesti. Polnilnica deluje na Bežigrajski cesti in je javna, kar pomeni, da imajo do nje dostop vsi uporabniki vozil s pogonom na CNG. Odprta je 24 ur na dan, vse dni v letu. Vrednost investicije je znašala 795.093 EUR (brez DDV), od tega je 20 % evropskega sofinanciranja.

Po Celju pa bodo od sedaj vozili tudi avtobusi javnega potniškega prometa, ki za pogon uporabljajo CNG. MOC je kupil 10 mestnih avtobusov s kapacitetami 20 sedišč in 20 stojišč. Za nakup so prejeli tudi nepovratna sredstva Eko sklada v višini 922.080 EUR. V MOC verjamejo, da bodo ti ukrepi izboljšali kakovost bivanja v mestu.

Vir: Energetika Celje

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.