Dodatni polnilni postaji CNG v Ljubljani

V Sloveniji imamo trenutno pet polnih postaj CNG. Od tega sta dve v Ljubljani, in sicer na Cesti Ljubljanske brigade in na parkirišču P+R na Dolgem mostu. Zgrajena je tudi že tretja polnilna postaja na Letališki cesti v Ljubljani, v gradnji pa je še četrta v Stanežičah. Lastnik in upravljalec postaj v Ljubljani je podjetje Energetika Ljubljana, ki za postajo na Letališki čaka samo še uporabno dovoljenje. Po prejemu tega bo začela postaja obratovati.

Polnilnice CNG v Ljubljani
Polnilnice CNG v Ljubljani

Trenutno se na vseh polnilnih postajah CNG v Sloveniji še uporablja zemeljski plin. Pričakujemo pa lahko, da bo Slovenija tako kot druge države kmalu prešla na uporabo obnovljivih plinov, kar je tudi eden izmed ciljev Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Najprej bo to biometan, ki je združljiv s trenutno infrastrukturo za plin in vozili. Uvajanje biometana temelji na krožnem gospodarstvu in je ena izmed najboljših rešitev za pospeševanje uporabe obnovljivih virov energije v prometu. V sektorju tovornih vozil in avtobusov je biometan vse bolj prisoten. Gre za razpoložljivo tehnologijo, ki lahko nadaljuje prodor na trg ter pospeši prehod na nizkoogljični promet in poveča uporabo obnovljivih virov v prometu.

Novozgrajena polnilnica na Letališki ima en kompresor z zmogljivostjo 1.300 m3/h ter dvojni dispenzer NGV1 za osebna in NGV2 tovorna vozila, ki omogoča polnjenje dveh vozil hkrati.

Polnilnica Letališka, ki čaka le še na obratovalno dovoljenje, bo omogočala samopostrežno polnjenje vozil brez osebja 24 ur na dan, sedem dni v tednu (24/7). Polnilnica bo opremljena s plačilnim avtomatom za brezgotovinsko plačevanje s plačilnimi in internimi karticami. 

Osnovni tehnični podatki polnilnice Letališka
Leto začetka obratovanja 2022
Kompresor 1.300 m3/h
Dispenzerji 1 x NGV1, 1 x NGV2
Plačilni sistem Plačilna kartica
Čas obratovanja 24/7

V gradnji je še CNG polnilnica P+R Stanežiče. Polnilnica bo ravno tako obratovala brez osebja, 24 ur na dan, vse dni v tednu in bo omogočala samopostrežno polnjenje. Dvojni dispenzer bo omogočal polnjenje avtobusov, osebnih, poslovnih in tovornih vozil. Predviden pričetek obratovanja te polnilnice je v začetku leta 2023.

Osnovni tehnični podatki polnilnice P+R Stanežiče
Leto začetka obratovanja
2023
Kompresor
1.300 m3/h
Dispenzerji
1 x NGV1, 1 x NGV2
Plačilni sistem
Plačilna kartica
Čas obratovanja 24/7

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.