Avtobusi v New Yorku bodo vozili na biometan

V mestu New York v Združenih državah Amerike bodo v 800 mestnih avtobusih, ki trenutno vozijo na stisnjen zemeljski plin (CNG), zamenjali gorivo z biometanom. Biometan namreč prepoznavajo kot pogonsko gorivo prihodnosti, ki ima trenutno najnižje izpuste CO2.

Mestna uprava za promet (MTA) je v New Yorku izdala zahtevo za dobavo biometana, ki bo nadomestil CNG v 800 mestnih avtobusih. To predstavlja prvi korak k reorganizaciji voznega parka v mestu. Tako bodo letno zamenjali približno 12 do 14 milijonov galonov CNG z biometanom in prihranili dodatnih 40.000 ton izpustov ogljika. Mestna uprava pričakuje, da bo s tem premikom postala zgled za ostala mesta pri uporabi čistega goriva z najmanj izpusti CO2.

Kalifornijski odbor za čist zrak (ang. California Air Resources Board) je biometan prepoznal kot pogonsko gorivo s trenutno najnižjimi izpusti CO2. Ob uporabi biometana, ki je izdelan v procesu anaerobne razgradnje na primer iz živilskih odpadkov, pa je to pogonsko gorivo v svojem celotnem življenjskem ciklu ogljično negativno. Biometan je tako eden ključnih goriv v boju proti podnebnim spremembam in doseganju ciljev Pariškega sporazuma.

Vir: NGV Journal

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.