Vtisi zadovoljnih uporabnikov

Andraž Kajtner

Vozim Škodo Octavio combi G-TEC na stisnjen zemeljski plin (CNG), ki jo imam že 2 leti in v tem času nisem imel nobenih težav. Za nakup sem se odločil zaradi nižjih stroškov goriva, nizkih izpustov CO2 in PM delcev ter predhodnim zadovoljstvom z enakim modelom vozila na bencin.

Večinoma opravljam relacijske vožnje, kjer je poraba goriva precej nizka, prav hitro pa sem tudi ugotovil, da so pri prevoženih 50.000 km na leto prihranki zelo veliki. Na primer, dolgoročna povprečna poraba mojega vozila na CNG je 3,8 kg/100 km, poraba pri enakem bencinskem vozilu, ki sem ga vozil prej pa 6,5 l/100 km. Poraba je torej precej nižja, CNG plin pa občutno cenejši kot bencin.

Polnjenje avtomobila s stisnjenim zemeljskim plinom je bilo pred leti precejšen izziv, saj je bilo v Sloveniji malo polnilnih postaj, ki pa se pospešeno gradijo. Po zadnjih informacijah lahko v naslednjih dveh letih pričakujemo vsaj 9 novih polnilnih postaj, kar bo skupaj že 14 polnilnih postaj v Sloveniji, zato polnjenje ne bo več težava.

Pri nakupu novega vozila sem razmišljal tudi o nakupu električnega vozila, vendar sem po preučitvi ugotovil, da je strošek vožnje z vozilom na CNG le malenkost višji, vozila pa cenejša. Poleg tega pa je polnjenje rezervoarja pri CNG vozilu hitrejše in je primerljivo s polnjenjem bencinskega ali dizelskega vozila. Ponudba rabljenih vozil na CNG je v Sloveniji zelo majhna ali je sploh ni, zato sem vozilo iskal v bližnjih držav. Največ jih je bilo na voljo v Italiji, Nemčiji, Avstriji in na Češkem. Ker sem večkrat letno na Češkem, sem preko spletnih portalov izbral nekaj primernih vozil in si jih pri naslednjem obisku ogledal. Nakup je potekal brez posebnosti, podobno kot v Sloveniji, po prihodu domov sem opravil homologacijo, plačal DMV in vozilo samo še registriral. Redni servisi in menjave olja potekajo enako kot pri bencinskem avtomobilu, tudi stroški so identični.

Vozilo na stisnjen zemeljski plin bi svetoval vsem, ki želijo občutno zmanjšati stroške mobilnosti in zmanjšati onesnaževanje zraka.

Prijava na e-novice

Spremljajte novosti o CNG, prijavite se na e-novice.